ASUS F5Z

Ovaj laptop je pripadnik nešto starije generacije, ali se još dosta prodaje kod nas. Gornje površine su sive boje, dok je kućište sa donje strane crno. Mat plastika je imuna na otiske prstiju, a i prašina se neuporedivo manje primećuje nego na većini drugih modela. Poklopac je sa telom laptopa povezan sa čak tri šarke. F5Z odaje utisak solidne čvrstoće. Iznad ekrana je smeštena web kamera koja se može rotirati. Zahvaljujući tome je neuporedivo lakše postaviti je u odgovarajući položaj, nego kod onih koje su sastavni deo poklopca. Kvalitet joj je osrednji, a nešto je izraženiji kolorni šum. Tastatura pri žustrijem kucanju zvecka i pomalo se ugiba, naročito u desnom delu. Iznad tastature se nalazi nekoliko dodatnih tastera. Prvi je za pokretanje Express Gate mini operativnog sistema, a zatim slede tasteri za Internet Explorer, Power4Gear i za isključivanje touchpada.

 

ASUS F5Z

 

U poslednje vreme se retko sreću laptopovi koji imaju konektore sa zadnje strane. U ovom slučaju su tamo svoje mesto našli VGA i USB port, što je još jedan od dokaza da je reč o starijem modelu.
Instalacija drajvera donosi veliki plus ovom laptopu, ali i drugom ASUS-u na testu, modelu X59SR. Umesto traženja po Internetu, sa čime se susreću vlasnici većine drugih laptopova sa ovog testa, ASUS nudi DVD sa drajverima, ali i aplikaciju u kojoj je dovoljno označiti koje drajvere i prateće programe želite. Sve ostalo se odvija automatizovano, što je velika pomoć, ne samo početnicima već svim korisnicima.
Ekran definitivno nije jača strana ovog laptopa. Slika bi mogla biti oštrija, a i osvetljenje je moglo biti veće.
ASUS F5Z je baziran na Puma platformi, pa se o performansama odmah zna gotovo sve. PC Mark 05 je iz nepoznatih razloga davao dosta slabiji rezultat za grafičku kartu, ali su ostali test programi i igre pokazali da su performanse na očekivanom nivou.

ASUS X59SR

ASUS F5 i novija X59 serija imaju istu osnovu, pa se čak i matična ploča u modelu X59SR prijavljuje kao F5SR (slično je bilo i sa modelom X59GL). X59 i oblikom neodoljivo podseća na stariju seriju, ali je velika razlika u materijalima. Novija serija ima poklopac od sjajne plastike, a i web kamera je drugačije postavljena. Podela na mat (F5) i sjajne (X59) elemente se proteže i na druge delove. To se pre svega odnosi na okvir oko tastature i predeo oko dodatnih tastera. Ukratko, X59 je našminkana varijanta F5 serije. Mišljenja smo da je starija serija lakša za održavanje, ali nova svakako izgleda atraktivnije.

 

ASUS X59SR

 

Iako su, spolja gledano, tastature na oba ASUS-ova modela fizički iste, neznatno veće ugibanje je kod modela X59SR, što je verovatno uslovljeno nešto drugačijim rasporedom elemenata u kućištu. Raspored i broj konektora je sličan kao kod modela F5Z, s tim što X59SR ima i DVI port.
Ekran je vrlo dobar, među najboljima na testu. ASUS X59SR ima primetno bolju sliku od F5Z. Boje su izraženije, a slika oštrija sa jasnije izdiferenciranim detaljima. Web kamera je nešto bolja nego na prethodno opisanom modelu.
U osnovi ovog laptopa se nalazi SiS čipset, uparen sa Intel Dual Core procesorom i ATI HD3470 grafičkom kartom. Memorija na grafičkoj karti je nešto sporija nego što je to predviđeno ATI-jevom specifikacijom, što se primećuje i u rezultatima testova. Grejanje je nešto izraženije samo sa donje strane i to u predelu gde se nalazi otvor za izduvavanje toplog vazduha. Tastatura i oslonac za dlanove se neznatno greju, što ne smeta u radu.

DELL VOSTRO A860

Jedini Dellov predstavnik na ovom testu smo takođe predstavili pre nekoliko meseci. Iako je zvanično reč o poslovnom laptopu, karakteriše ga ekran natprosečnog kvaliteta, dijagonale 15,6 inča i proporcija 16:9, koji je optimizovan za gledanje video-zapisa.

 

DELL VOSTRO A860

 

Poklopac je od crne plastike sa piano završnom obradom, a slično izgleda i deo kućišta iznad tastature. Ostatak je od matirane plastike. Vostro A860 ima samo dva USB-a, a primećuje se i nedostatak web kamere. Tastatura ima ugibanje na sredini, ali je utisak pri radu sasvim korektan.
Dell Vostro A860 se po nekoliko stvari izdvaja od svih drugih modela sa testa. Prvo, njegov ekran ima matiranu površinu, što je detalj koji će za mnoge možda biti i presudan. Drugo, ovo je prvi laptop na kome smo se susreli sa dvojezgarnim Celeron procesorom.
Ostale komponente nisu za pohvalu. Stari čipset i grafička karta, praćeni sa 1 GB memorije nisu ono što kupci danas očekuju. Čak ni baterija nema veliki kapacitet, što se odrazilo na autonomiju. Detaljniji opis ovog laptopa možete pročitati OVDE.