Vesti

NAJVEĆI PROIZVOĐAČI LAPTOPOVA IMAJU PAD PRODAJE U APRILU ČAK 32%

Prodaja laptopovaVelikoj petorci proizvođača laptopova, koju čine Acer, ASUS, Dell, HP i Lenovo, ne ide baš najbolje. U aprilu su zbirno isporučili tržištu čak 32% manje laptopova nego mesec dana ranije. Najgore je prošao Lenovo čije su se isporuke bukvalno prepolovile u aprilu. Tek nešto bolje je prošao HP čije isporuke su 40% manje nego u martu. U celoj toj priči je dobro prošao samo Dell, sa isporukama nešto većim u odnosu na prethodni mesec.

Opširnije...

10 GODINA OD KAKO JE LENOVO KUPIO IBM-OVU PC DIVIZIJU

Lenovo ThinkPad X1 CarbonPre nekoliko dana se navršilo tačno 10 godina od kako je kineski Lenovo od IBM-a kupio PC diviziju. Iako su mnogi tada sumnjali da će Lenovo moći da nastavi tamo gde je IBM stao, sumnje su se pokazale kao neosnovane. Lenovo je trenutno najveći svetski proizvođač PC računara, a ThinkPad serija i dalje važi za jednu od najkvalitetnijih i najcenjenijih, posebno u svetu poslovnih ljudi. Dokaz je i to što je do sada prodato 100 miliona ThinkPad laptopova.

Opširnije...

ACER JE KONAČNO PONOVO PROFITABILAN

AcerIako spada među najveće svetske proizvođače laptopova i PC računara generalno, Acer je imao nekoliko veoma teških godina u kojima je pravio značajne gubitke, što samo govori koliko je PC tržište nemilosrdno i sa kako malim zaradama se radi. Srećom po Acer, 2014. godina je donela preokret i profitabilnost, pa je, po nedavno objavljenim rezultatima, profit prošle godine iznosio oko 60 miliona dolara. S obzirom na ukupan promet od preko 10 milijardi dolara, profit nije veliki, ali je ipak - profit.

АSUS I DELL SPREMAJU LAPTOPOVE SA USB TYPE-C KONEKTOROM

USB Type-CPrema nezvaničnim najavama, ASUS i Dell za drugu polovinu ove godine spremaju laptopove sa podrškom za USB Type-C. Novi standard donosi nekoliko poboljšanja. Pre svega, konektor je simetričan, tako da više ne morate brinuti i zagledati koja strana ide gore, a koja dole. Pored toga, ovaj standard podržava i znatno veći napon i jačinu struje (čak do 100 W), pa ćete moći da punite i veće potrošače nego što su mobilni telefoni i tableti. U stvari, ovo će biti dovoljno da se većina laptopova puni preko USB Type-C porta. Što manje različitih konektora, to bolje, tako da jedva čekamo najavljene laptopove sa novim USB portom.

Opširnije...

ZAŠTO SE NOVI WINDOWS ZOVE WINDOWS 10 A NE 9?

Windows 10Verovatno ste primetili da se novi Windows zove Windows 10, iako je logično bilo da se zove Windows 9. Postoji više teorija zašto je broj 9 preskočen. Po jednima, Microsoft je želeo da naglasi značaj ove verzije i da je istakne kao prekretnicu, a ne samo još jednu u nizu. Druga teorija kaže da bi devetka u imenu mogla da pravi problem sa starim programima koji su kompatibilnost proveravali upoređivanjem verzije Windowsa na kojoj se pokreću, pa bi Windows 9 mogli da protumače kao Windows 95. Šta god da je istina, jedva čekamo da vidimo finalnu verziju novog operativnog sistema, jer obećava puno lepih stvari.

POKRENITE KOLA POMOĆU PAMETNOG SATA

Hyundai Blue LinkOno što je još pre samo nekoliko godina bila naučna fantastika, postalo je stvarnost. Hyundai je napravio aplikaciju koja omogućava daljinsko otključavanje i pokretanje automobila pomoću pametnog sata. Sve što vam treba su smartwatch sa Android Wear operativnim sistemom i Hyundai auto sa Blue Link tehnologijom, koju imaju gotova sva njihova vozila proizvedena posle 2013. godine. Komande možete zadavati koristeći ekran smartwatcha, ali i glasom. Sjajna stvar, bar dok vam mangupi ne hakuju sat :)

Opširnije...

ZAŠTO SKAČU CENE LAPTOPOVA

Cene laptopovqAko već duže vreme planirate kupovinu i pratite tržište, verovatno ste primetili da su u poslednjih par meseci cene laptopova "podivljale". Iako je prva pomisao da nas domaći prodavci "deru", istina je, bar ovog puta, nešto drugačija. Iako lokalni distributeri robu plaćaju u evrima, proizvođačka cene se određuje u dolarima, a on je u poslednje vreme neverovatno ojačao u odnosu na evro. Na primer, ako je jesenas tablet koštao 100 dolara, uvoznici su ga plaćali oko 70 EUR, dok sad isti taj tablet plaćaju oko 90 EUR, iako je cena u dolarima ostala ista. Ostaje nam da se nadamo da će evro ponovo ojačati u odnosu na dolar, što bi dovelo do pada cena na našem tržištu.

ROBOT SVIRA VIOLINU

Robot svira violinuRoboti su do sada igrali fudbal, usisavali prašinu, sklapali automobile, a sada je red došao red i na sviranje violine. Ma koliko to zvučalo neverovatno, inženjer Seth Goldstein je napravio robota po imenu Ro-Bow koji može da svira violinu. Iako Ro-Bow nema sofisticiran izgled, ono što radi je impresivno. Robota "u akciji" možete videti u video prilogu u nastavku vesti.

Opširnije...

LENOVO INSTALIRA SUPERFISH PROGRAM ZA ŠPIJUNIRANJE

Lenovo SuperfishIzgleda da ni najveći nisu imuni na gluposti. Nedavno je otkriveno da Lenovo, najveći svetski proizvođač PC-jeva na svoje računare instalira Superfish - špijunski program koji ugrožava privatnost korisnika. Originalno je bilo zamišljeno da Superfish prikazuje reklame, ali se ubrzo otkrilo da ovaj malware otvara veliku sigurnosnu rupu koja omogućava neometan pristup podacima koji bi trebali da budu zaštićeni. Tu spadaju lozinke, emailovi, bankarske transakcije... Toplo preporučujemo svim vlasnicima Lenovo laptopova da provere da li je i njihov uređaj isporučen sa ovim zlonamernim programom. Alat za njegovo otklanjanje možete naći OVDE.

U SLUČAJU KVARA ASUS VRAĆA NOVAC I POPRAVLJEN LAPTOP

ASUS pouzdanostASUS je u okviru akcije "ASUS 100% pouzdan" kupcima u Srbiji ponudio neverovatnu pogodnost. Ukoliko se laptop pokvari u prvih godinu dana nakon kupovine, ASUS će popraviti laptop i vratiti novac. Što bi rekao naš narod, kupac dobija i jare i pare. Da bi ostvarili pravo na ovu pogodnost, kupci moraju registrovati svoj laptop u roku od 15 dana nakon kupovine i podneti zahtev za povraćaj novca u roku od 30 dana nakon završetka popravke uređaja. Više informacija o ovoj sjajnoj ponudi možete naći OVDE.

Opširnije...